Terug naar… 28 februari 1896

Het is koud: volgens de weerbericht in de krant van vandaag wijst de thermometer 30 Fahrenheit aan (-1,1 graden Celsius). De Spaarne en de ringvaart van de Haarlemmermeerpolder zijn vanwege het ijs gestremd. Tragischer consequenties had het ijs in Opheusden: “Twee knapen, 11 en 13 jaar oud, zoons van E. Stroombergen, waagden zich op het nog te broze ijs der uiterwaarden. Beiden zakten er door en verdronken vóór hulp kon worden geboden.” Bijna onvoorstelbaar hoeveel tragiek en drama een berichtje van twee zinnen kan bevatten… Vrolijker winternieuws komt uit Amsterdam: De IJsclub op het Museumplein heeft haar baan weer opengesteld. Veel ijs lag er niet. “Doch er waren toch menschen gekomen; voor het merendeel jonge dames. Om twaalf uur begon het ijs blank te staan en was de pret uit.”

In de rechtbank stond een zekere I.I. Samson terecht vanwege het beledigen van een politieagent. Hij had namelijk het volgende tegen de agent gezegd: “Je bent in kennelijken staat van dronkenschap.” Samson beweerde eerst dat zijn beschuldiging niet tot de agent was gericht, maar dit werd tegengesproken door een getuige. Daarna veranderde Samson zijn verhaal. Volgens Samson had de agent, die lastig was voor de omgeving, hem aangemaand om door te lopen. “Ik vermeen dat je gek of dronken bent,” had hij daarom tegen hem gezegd. Dit had hij echter geroepen in het belang van de agent. Het O.M. eiste vervolgens een maand gevangenisstraf. Samson, die zichzelf verdedigde, snapte niet waarom zijn uitspraak zo beledigend was. Daarom was een celstraf van een paar dagen gepaster, vond hij.

Daarnaast bevat de krant het volgende curieuze bericht:

Gisteravond is naar het politiebureau gebracht een jongen, die op den Nieuwendijk de aardigheid (!) had met zijne met potlood zwart gemaakte handen, de dames in het aangezicht te wrijven.

Bron

  • Print
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • PDF