Terug naar… 30 december 1896

Twee korte berichtjes geven mooi aan hoe er gestraft werd in 1896. Een zakenroller krijgt het volgende vonnis voor zijn kiezen:

Aart Rietveld, die in de Kalverstraat een portemonnaie gerold heeft, word heden tot een jaar en zes maanden veroordeeld. De eisch was twee jaar.

Anderhalf jaar voor het stelen van een portemonnee! Het is een forse straf. Wat zou dan iemand krijgen die, ik noem maar wat ernstigs, zijn vrouw probeert te doden? In een ander berichtje lezen we het antwoord:

Wilhelm Leonard Huyboom, die wegens zijn ongelukkig leven met zijn huisvrouw zich aan haar vergreep [oftewel: een poging tot doodslag deed], word heden tot een gevangenisstraf van een jaar veroordeeld. De eisch was twee jaar.

Kortom, je kan in 1896 beter een vrouw proberen dood te meppen dan een portemonnee jatten.

Bron

Categorie├źn Blog