Terug naar… 30 januari 1896

Sinds de ontdekking van Röntgen-stralen (of X-stralen) begin dit jaar staan er regelmatig berichten in de krant over dit nieuwe fenomeen. Vandaag blijkt uit een ingezonden stuk dat sommige mensen zich grote zorgen maken over deze stralen. Nee, niet vanwege de schadelijke effecten op de gezondheid (over stralingsziekte was niets bekend in 1896) maar omdat onverlaten mogelijk naaktfoto’s kunnen schieten met deze techniek. Het Handelsblad geeft in een snedige reactie aan dat we hier niet wakker van hoeven te liggen:

In een “ingezonden stuk” wordt ons gevraagd of de houten badkoetsjes aan het strand niet met ijzer moeten gepantserd worden uit vrees voor onbescheiden photografen die, nu hout doorzichtig blijkt te zijn, met X-stralen aan het werk gingen.

We gelooven dat deze pantsering nog kan uitgesteld worden, omdat men toch enkel….. geraamten zou afgebeeld krijgen.

Ter informatie: als men in 1896 wilde zwemmen, huurde men een badkoetsje. Het koetsje werd de zee ingereden waarna de heer of dame zich kon omkleden. Vervolgens kon hij of zij het water induiken zonder door iemand gezien te worden. Op ons komt dat overdreven preuts over, maar laten we niet te hard oordelen. Wie weet dat men over honderd jaar onze seksegescheiden douches en toiletten ook bijzonder eigenaardig vindt.

  • Print
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • PDF