Terug naar… 4 februari 1896

De Amsterdamse voetbalclub R.A.P. heeft met 5-2 gewonnen van de Hilversumse club Victoria (beide amateurclubs; betaald voetbal bestond niet in 1896). Dit zegt niet zoveel over de kwaliteit van R.A.P., want het elftal van Victoria was incompleet. De krant heeft het volgende te melden over deze wedstrijd:

Er werd door R.A.P. nog al eens een kans verknoeid, vooral door te laat of onjuist schieten. Schröder, De Bordes en v. d. Linde waren verreweg de beste. Door de mannen van Victoria werd individueel goed gespeeld maar het ensemble was een dissonant. Vening Meinesz was als doelverdediger over ‘t algemeen wel de rechte man.

Een korte maar krachtige analyse. Kom daar nog maar ‘ns om! R.A.P. staat na deze wedstrijd op de derde plaats in de eerste-klasse competitie. H.V.V. en Sparta staan op respectievelijk plaats één en twee. H.V.V. heeft maar 2 punten meer dan Sparta, dus de krant sluit niet uit dat de winnaar van de competitie bepaald gaat worden via het doelgemiddelde. Het is trouwens opvallend dat voetbal in 1896 niet echt een populaire volkssport was:

Voetbalwedstrijden lokken nog niet veel publiek in Nederland en vooral niet als ze zoo ver van de bewoonde streken worden gehouden, ‘t Was naast het Oosterpark dus bijna in Siberië.

Bron

  • Print
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • PDF