Terug naar… 18 januari 1896

De krant bevat een vergelijking tussen de Britse en Nederlandse koloniën. Het Handelsblad signaleert dat er in Brits-India veel gedaan is aan scholing. Dit heeft als gevolg gehad dat de lokale bewoners beschaafder zijn geworden. De spanningen tussen Hindoes en Moslims zijn hierdoor afgenomen. Maar door de verbeteringen in het onderwijs is er ook meer behoefte aan zelfstandigheid. De Engelse regering probeert tegemoet te komen aan die wens door nationale congressen te organiseren; de bevolking kan hierdoor invloed uitoefenen op lokaal beleid. Tegelijkertijd hoort men de kreet “Indië [zoals India genoemd werd] voor de Indiërs”. Volledige autonomie zou echter een heel slecht idee zijn: “…de meest ontwikkelden erkennen dat, indien Engeland niet de heerschappij voerde, de verschillende rassen elkander zouden trachten te verdelgen”. In Nederland-Indië is de situatie heel anders. In onze kolonie is de bevolking homogener en daardoor is het makkelijker om de orde te bewaren. Daarnaast zou het bij ons geen enkel probleem zijn om de lokale bewoners wat meer zelfstandigheid te geven:

…er is — ook al omdat de bevolking over tal van eilanden is verdeeld — te weinig samenhang tusschen die onderdeelen om politieke gevaren te moeten vreezen. Bij ons zou de kreet “Indië voor de Indiërs!” nooit gericht zijn tegen het Nederlandsch gezag, maar alleen tegen elk stelsel van exploitatie.

Oftewel: de bevolking zal misschien gaan protesteren als ze uitgebuit worden, maar het Nederlands gezag zullen ze altijd accepteren.

Binnenlands nieuws: De Hollandsche Spoor zal binnenkort kaartautomaten in gebruik nemen. Je stopt een muntje van 2,5 cent in de automaat en vervolgens spuwt hij een gestempeld kaartje uit. Het grote voordeel van dit ingenieuze staaltje techniek is dat het de loketten ontlast. Het Handelsblad beschrijft de werking van de kaartautomaat als volgt:

In den automaat zit een uurwerk, dat op den stempel werkt; is dit opgewonden, dan verspringt de stempel altijd door vanzelf, ook ’s nachts; te middernacht verspringt ook de datum, zoodat den volgenden morgen de kaartjes […] den goeden dagstempel dragen.

Bron

  • Print
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • PDF