Terug naar… 4 november 1896

Een spookhuis in Maasdam blijkt uiteindelijk minder spookachtig te zijn dan gedacht:

Jammer genoeg: niet alleen toch maakte het de nieuwsgierigheid der dorpsbewoners gaande, maar ook de belangstelling van een drietal spiritisten uit Amsterdam, was opgewekt. Op een door dezen gehouden séance op de plaats des afschriks heeft echter geen enkele booze of goede geest zich aangemeld. Voor een tweede séance, waarbij ook dames zouden assisteeren, was later geen gelegenheid omdat het geval te spoedig is gebracht binnen de grenzen van het bevattingsvermogen der Maasdammers.

Jan en alleman was er nl., naar men aan de N. R. C. mededeelt, reeds geweest om te trachten eenige helderheid in het geval te brengen, doch steeds te vergeefs: de schaduwen bleven zich steeds op de muren vertoonen. Nu was het een kip die zich op den wand afteekende, dan de kop van een ander dier, een vinger etc.

Opmerkelijk was het echter dat de spoken ook hier te veel licht schuwden. Bij het licht eener lamp lieten zij hun spel. Maar zoo gauw had dit plaats gemaakt voor het schijnsel van een lantaarn of de vertooning begon.

Een scherpzinnig dorpsbewoner heeft de zaak nu tot een oplossing gebracht. Hij heeft aangetoond dat de schaduwen zijn teweeggebracht door….. muggen, vliegen, spinnen enz., die zich in de lantaarn bevonden. Waarschijnlijk heeft deze vergrootglazen gehad en de rest zal wel aangevuld zijn door de overprikkelde phantasie der aanwezigen. Daaronder bevonden zich echter wetenschappelijk ontwikkelde menschen en niet alleen eenvoudige landlieden!

Bron

  • Print
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • PDF