Terug naar… 21 mei 1896

In december 1895 hebben de Ottomanen in Orfah een groot aantal Armeniërs afgeslacht. De krant van vandaag opent met een verhaal – overgenomen uit de Westminster Gazette – waarin meer details gegeven worden over deze moordpartij (of genocide, zoals we het in 2016 zouden noemen). Het doet allemaal sterk denken aan de praktijken van IS:

De mannen werden geslacht onder trompetgeschal en het zingen van verzen uit den Koran:

“De Armeniërs smeekten om genade, ter wille van de vrouwen en kinderen, ter wille van den “profeet Jesus”. Zij werden een voor een uit hunne schuilhoeken gesleept en letterlijk geslacht. Een honderdtal flinke jonge Armeniërs werden op hun rug gelegd en bij handen en voeten vastgehouden, terwijl een Sheik, onder het prevelen van gebeden en van verzen uit den Koran, hun den hals afsneed naar de wijze waarop de gewijde schapen worden geslacht volgens den Mohammedaanschen ritus.”

De onnoembare wreedheid, het duivelsche fanatisme dat uit zulke handelingen spreekt, zullen moeilijk hun weerga vinden in de geschiedenis der tijden.

(Was het maar waar!)

Een kathedraal waarin 3.000 mannen, vrouwen en kinderen zich schuil hielden werd eveneens beschoten. Daarna werden de deuren opengebroken en de aanwezigen vermoord:

“Eindelijk werd de galerij van de kathedraal, waar een groot aantal doodelijk verschrikte vrouwen en kinderen en enkele mannen gevlucht waren, in brand gestoken, en allen die er op waren vonden hun dood in de vlammen. Tegen halfvier werd de trompet gestoken en verliet de menigte het Armenische kwartier. Kort daarna kwamen de muft, Ali Effendi, Hussein Pacha en andere notabelen, met muziek voorop, een toch door het Armenische kwartier doen om mede te deelen, dat de slachting geëindigd was.”

In totaal zijn er zo’n 8.000 Armeniërs vermoord.

  • Print
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • PDF