Terug naar… 19 mei 1896

Nieuws uit Atjeh. Halverwege april moesten de posten die voorbij de Nederlandse verdedigingslinie liggen, ontzet worden. Eindelijk is er meer bekend geworden over deze acties. Voor het ontzetten…

…werden twee colonnes geformeerd, samen sterk vier bataljons infanterie, waaronder een peloton van de koloniale reserve bewapend met repeteergeweren, acht brigades marechaussees, twee batterijen bergartillerie, alle beschikbare cavalerie en genietroepen, zoomede de noodige veldambulances. De rechter colonne, onder kolonel Stemfoort, had de opdracht om de tijdelijke bentengs Ana[k ]galoeng en Lambarih op te heffen en de linker, onder den luit[e]nant-kolonel J. B. van Heutsz, om hetzelfde te verrichten ten opzichte van Senelop en Lamsoet.
Eerstgenoemde colonne ondervond weinig tegenstand, maar bij Senelop is vreeselijk gevochten; van de colonne Van Heutsz bleven drie compagnieën van het veertiende bataljon met het peleton repeteergeweren, de genietroepen en de bezettingen van Senelop en Lamsoet op laatstgenoemden post achter; het aantal gewonden is groot doch niet bekend; een veldkanon van 7 cM. moest in kampong Lam[soet] worden achtergelaten, maar wordt door twee compagnieën uit den kraton teruggehaald.
Reeds werden in het hospitaal acht dooden en twintig gewonden binnengebracht, waaronder de majoor D. A. Okhuijzen met een schot in de kuit, de 1e-luitenant der artillerie J. B. Zon met een schot door den schouder en 1e-luitenant-adjudant jhr. K. L. A. P. van der Maesen de Sombreff met een zonner steek.
Bij de Europeesche compagnie van het twaalfde bataljon [van de colonne Stemfoort] werden zes fuseliers gedood en vier zwaar gewond door een ongelukkig granaatschot onzer eigen artillerie.
Herhaaldelijk zijn onze troepen bij Senelop handgemeen geweest met den vijand, die verscheidene klewangaanvallen deed. Een kanon van de bergartillerie moest dientengevolge in de handen der Atjehers worden achtergelaten; het werd evenwel door de marechaussees heroverd, die verscheidene hunner tegenstanders den kop afsloegen.
Met uitzondering van de te Lamsoet bivakkeerende troepen kwamen de laatste afdeelingen eerst te middernacht in den kraton terug, na van des morgens vier uur in actie te zijn geweest.
Anak Galoeng, Senelop en Lam[barih] zijn door de onzen verbrand.

[…]

Lamsoet werd des nachts door ons verlaten. De colonne Van Heutsz heeft zwaar vuur en klewang-aanvallen te doorstaan gehad; een sectie artillerie was bijna in ‘s vijands handen gevallen.

De eindstand:

Het 6e en het 12e bataljon zijn met artillerie uitgerukt ter inhaling van de bezettingen van Lam[barih] en Anak Galoeng en het verbranden dier tijdelijke bent[e]ngs; zij kregen daarbij 8 dooden en 25 gewonden, waaronder de majoor Okhuijzen.
Het 14e en een compagnie van het 3e bataljon trokken met artillerie naar Senelop en Lamsoet met gelijke opdracht; deze colonne kreeg 5 dooden en 43 gewonden, waaronder luitenant Zon.

Verder wordt bericht dat luitenant Hoolboom, de onfortuinlijke militair die met friendly fire zes fuseliers doodde, vervangen is door luitenant De Bruine.

  • Print
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • PDF