Terug naar… 8 april 1896

Maandag werden de Olympische Spelen in Athene geopend. Deze eerste editie van de moderne Spelen was vooral een Grieks feestje:

Uit alle oorden der wereld waren Grieken overgekomen, en de geestdrift onder de bevolking was buitengewoon. Het aantal vreemdelingen was niet zoo groot als men had verwacht.

De Spelen vonden plaats in een gerestaureerd stadion uit de oudheid. De restauratie is betaald door een Griekse weldoener – als dank is er een standbeeld van hem voor het stadion neergezet. De Spelen werden geopend door Griekse koning:

De koning sprak zijn bewondering uit voor de schoonheid van het gebouw [het Stadion], heette de athleten welkom, die uit alle deelen der wereld waren overgekomen om het feest luister bij te zetten, en nam, ten slotte formeel bezit van het Stadion in naam van Griekenland.

Na een uitvoering van de Olympische hymne (“door een koor met begeleiding van een muziekcorps van tweehonderd instrumenten”) mochten de atleten in actie komen. De sporten die op deze eerste dag beoefend werden, waren o.a. hardlopen en discuswerpen. Vrijwel alle wedstrijden werden gewonnen door Amerikanen. De krant vindt dat raar, omdat de Amerikaanse sporters “den vorigen dag waren aangekomen en dus geen tijd hadden gehad zich te oefenen.” De dag werd afgesloten met een fakkeloptocht.

Nederlanders zullen trouwens de komende dagen geen medailles gaan winnen: wij hebben namelijk geen sporters naar Athene gestuurd. In 1896 was er in Nederland – helaas – weinig enthousiasme voor de Spelen…

Bron

  • Print
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • PDF