Terug naar… 8 januari 1896

Nieuws uit Afrika dat voor de verandering eens niets met de inval van Jameson te maken heeft. Volgens het Handelsblad is er in een Transvaalse krant een stuk verschenen waarin de zorg wordt uitgesproken over de enorme schare landverhuizers die naar Afrika afreizen om een nieuw leven op te bouwen. Er moet actie ondernomen worden, vindt de krant:

Wanneer de stroom niet gestuit of gematigd kan worden, zullen de gevolgen niet te overzien zijn. Zuid-Afrika was nooit een land als Vereenigde Staten, waar een arbeidszaam man zeker kon zijn werk te vinden.

De krant uit Transvaal meldt dat handwerkslieden van harte welkom zijn (aangezien daar een tekort aan is), maar aan meer klerken, winkelbedienden en schrijvers is geen behoefte.

Verder weet het Handelsblad te melden dat er een bijzonder soort “licht” ontdekt is:

Aan de Chronicle wordt bericht dat prof. Routgen [sic] te Wurzburg door middel van een inductiestroom in een Crooke’s buis een licht heeft verkregen, dat door hout en door het vleesch van mensch en dieren gaat als door glas, maar niet door metalen en beenderen. Hij kon daarmede metalen gewichten photografeeren, die in een houten kistje gesloten waren; evenzoo kreeg hij een lichtbeeld van een hand, enkel bestaande uit de beenderen. De stralen gingen ook door een dekkleed dat voor het toestel was gehouden. Men stelt zich van deze ontdekking reeds grootsche gevolgen voor, vooral op geneeskundig gebied. Men zou aldus namelijk storingen in het lichaam kunnen opsporen; beenderbreuken nauwkeurig kunnen nagaan; de plaats van een kogel in het lichaam vinden, enz.

Bron

  • Print
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • PDF