Terug naar… 15 december 1896

Er gaat vrijwel geen week voorbij of er verdrinkt wel iemand in Amsterdam. Die hoge frequentie heeft ongetwijfeld iets te maken met de niet altijd optimale stadsverlichting, het excessieve gebruik van alcohol en het gegeven dat mensen vaak niet kunnen zwemmen (bovendien valt het zelfs voor ervaren zwemmers niet mee om uit een gracht met hoge kades te komen). Vervolgens is het dikwijls een hele klus om uit te zoeken wie de onfortuinlijke man of vrouw is. Een van de middelen die de politie inzet om hier achter te komen is het plaatsen van een signalement in de krant. Een voorbeeld:

Hedenmorgen is uit de Prinsengracht nabij de Noordermarkt opgehaald het lijk van een onbekend manspersoon, oud naar gissing 35 jaar,lengte 1.70 M., haar en wenkbrauwen donkerbruin, voorhoofd smal, oogen donkerbruin, ingedrukte neus, mond gewoon, lippen dito, tanden gaaf, kin gewoon, donker zware knevel, kleur gezond, gekleed in wit katoenen hemd met 3 witte knoopjes op de borst, wit tricot borstrok [wollen onderkledingstuk] eveneens met 3 knoopjes, wit tricot onderbroek, blauwe boezeroen [werkjas zonder kraag en met lange mouwen] met smalle witte strepen, blauwe kousen, bottines [laarzen] met knoopjes, donker laken bovenbroek, dito vest, duffelschen winterpaletot [overjas], wit half hemdje en zwart zijden das. Op het lijk is bevonden een rood katoenen zakdoek met witte rand, een huisdeursleutel, een knipmesje met paarlemoer ingelegd, eenige etiquetten van likeur flesschen, een rood potloodje, een doosje roode lucifers en een portemonnaie inhoudende 6½ct.

Hun die inlichtingen betreffende dit lijk kunnen verschaffen worden verzocht zich te vervoegen aan het commissariaat van politie Noordermarkt.

Bron

  • Print
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • PDF