De Gabber Pieten van de wetenschap
Edwin van Lacum

Vroeger, toen ik nog op de middelbare school zat, had ik klasgenoten die zonder schaamte de single Hakke en Zage van Gabber Piet kochten. Ze waren niet de enigen. Van dit nummer - een infantiele tekst gecombineerd met een fantasieloze housebeat - zijn 60.000 exemplaren verkocht in 1997. Sinds die tijd is het deze kale B-artiest helaas wat minder vergaan. Wat er met hem gebeurd is weet ik niet, maar hij heeft in ieder geval niet meer de ether vervuild met andere hits.

Ook in de wetenschap komen Gabber Pieten voor: mensen die een keer in hun leven in de pers kunnen scoren met een baggeronderzoek, waarna er nooit meer wat van ze gehoord wordt. Een mooi voorbeeld daarvan stond vorige week in verschillende kranten. Ene David Miller van de Universiteit van Leeds lanceerde een spectaculaire nieuwe theorie over het uitsterven van de dinosauriërs 65 miljoen jaar geleden. Volgens Miller bepaalde de temperatuur bij de conceptie - net als bij krokodillen - het geslacht van een dino. Door temperatuurstijgingen (veroorzaakt door de inslag van een komeet) werden er op een gegeven moment alleen maar vrouwtjes geboren. En iedereen weet: als er alleen maar vrouwtjes geboren worden, dan is het gauw afgelopen met een soort.

Nu zijn er in de loop van de jaren al tal van bizarre theorieën bedacht die het uitsterven van de dinosauriërs proberen te verklaren. Om er maar eens een paar te noemen: zelfmoord, ze konden niet meer in de Ark van Noach, AIDS, ontvoering door buitenaardse wezens, atoombommen van Mars, diarree, de lijst lijkt eindeloos lang door te gaan. Zoals de Franse paleontoloog Jean-Guy Michard al eens zei: "Dit getuigt van een heel ander soort uitsterven: dat van de wetenschappelijke geest." De theorie van Miller past naadloos in het rijtje. Want waarom zijn de krokodillen niet uitgestorven? Waarom zijn tijdens het uitsterven van de dino's ook andere diersoorten verdwenen? En waarom geeft Miller geen splintertje bewijs voor zijn groteske beweringen?

Het ziet er naar uit dat de dinosauriërs gebruikt worden als kapstok waar de Gabber Pieten van de wetenschap hun bedenkelijke theorieën aan kunnen ophangen. En de pers werkt vrolijk mee met het rondbazuinen van deze flauwekul. Omdat mensen nou eenmaal graag over dinosauriërs lezen, nemen journalisten nauwelijks de moeite om een verhaal hierover kritisch door te lezen voordat ze het de krant in kieperen. Als ze dat wel hadden gedaan dan was de theorie van Miller waarschijnlijk niet verder gekomen dan het sufferdje van Leeds.

Omdat ik dolgraag eens de krantenkoppen wil halen, lanceer ik ook een nieuwe theorie. Wat u hier leest is dus een absolute primeur! Ik stel dat de dinosauriërs zijn uitgestorven om 65 miljoen jaar later mislukte B-wetenschappers een kans te geven op 15 minutes of fame. Een verstandige beslissing: zo hebben ze in ieder geval nooit een noot hoeven op te vangen van de muziek van Gabber Piet. Ik benijd ze.