Terug naar… 15 september 1896

Europa is ontsnapt aan een terroristische aanslag! In Rotterdam zijn twee terroristen opgepakt (“dynamietmannen”) die bommen (“helsche werktuigen”) in hun bezit hadden:

Uit Rotterdam seint men ons: Een hoogst belangwekkende arrestatie is hier gistermorgen door onze politie uitgevoerd op zoo kalme en geheimzinnige wijze, dat er zoo goed als geen haan naar gekraaid hoeft. De hand is nl. gelegd op een tweetal Engelsche dynamietmannen, leden van een wijdvertakt komplot blijkbaar. Daar er aanhoudingen in verschillende buitenlandsche steden het gevolg van zijn geweest. Op welke wijze onze hoofdcommissaris van hun aanwezigheid de lucht had gekregen, is niet bekend, genoeg zij het evenwel dat dat hij hen in het hotelletje, waar zij waren afgestapt, door den inspecteur J. H. van Beusekom met zes agenten van hun bed heeft doen lichten.

Voor zoover wij konden vernemen waren de twee vreemdelingen ingeschreven als Wallace en Haines reeds Vrijdagavond hier uit Antwerpen aangekomen met betrekkelijke weinig bagage doch zich voordoende als gentleman. Bij hun bagage behoorde een valiesje, dat behalve correspondentie ook helsche werktuigen bevatte, waaronder dikke koperen hulzen met een kraan in het midden.

De luitenant-kolonel Regenbogen en de kapitein Huart, beiden van de pyrotechnische inrichting te Delft hebben al die voorwerpen reeds onderzocht en geconstateerd, dat het helsche machines waren.

Het is vooralsnog onduidelijk tot wat voor groep de terroristen behoren en wat hun beoogde doelwit was.

Bron

  • Print
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • PDF