Terug naar… 11 september 1896

De krant doet verslag van een opzienbarende diefstal… met aan het eind een aardige plotwending:

Door een vreemdeling, die kamers bewoont in de Planciusstraat, is heden bij de politie aangifte gedaan, in den afgeloopen nacht voor een aanzienlijk bedrag, van meer dan ƒ 100,000 aan effecten en kostbaarheden bestolen te zijn.

Bij een onderzoek door de politie deelde de bestolene o. a. mede, dat er des nachts vier personen in zijn kamer hadden weten binnen te dringen, die hem watten met chloroform gedrenkt op zijn aangezicht hadden gelegd, tengevolge waarvan hij geruimen tijd bedwelmd was gebleven.

Volgens zijn verhaal zouden de dieven alle kasten — ook de brandkast (!?) — met schroevendraaiers geopend hebben.

Onder de gestolen preciosa zou een diamanten ring zijn ter waarde van ƒ 16,000. Het lijstje waarop de nummers der effecten geschreven waren, was mede verdwenen, doch de polis van ƒ 32,000, waarvoor hij verzekerd was tegen inbraak, hadden de dieven verzuimd mede te nemen.

Bij navraag der politie bleek reeds dat de bestolene hedenochtend zijn ontbijt kalm en bedaard evenals altijd had genuttigd, en tegen de dienstmaagd, welke het ontbijt klaar zetten, met geen enkel woord van den diefstal gewaagd had en toen de politie het onderzoek voortzette moet zij de overtuiging gekregen hebben, dat het verhaal bitter weinig geloofwaardig is.

Bron

  • Print
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • PDF