Terug naar… 5 september 1896

In Arnhem gaat het Amsterdams Vocaal-kwartet voor het zingen de kerk al uit:

Den 16en September a.s. zal het Amst. Vocaal-kwartet te Arnhem een uitvoering geven, maar waar? Dat is nog niet beslist. Men was voornemens geweest het concert in de Groote Kerk aldaar te geven, de kerkeraad toonde zich bereid het gebouw er voor af te staan en verzocht, naar gewoonte, vooraf inzage van het programma te mogen hebben. Toen aan dit verzoek gevolg was gegeven, keerde echter het blaadje. Want, o gruwel, er stond een Ave Regina van Lasso en het Ave Verum van Mozart op, en dat zijn katholiek-religieuse liederen en voor de heeren dus uit den booze! Schrapte men beide werken, dan kon men het gebouw krijgen.

Men begrijpt, dat de aanvoerder van het kwartet, de heer Messchaert, geen oogenblik geaarzeld heeft dat… niet te doen.

“De Algemeene Muziekhandel” kijkt reeds naar een andere gelegenheid om; wellicht heeft het concert plaats in de Caecilia-zaal van Musis.

Een dergelijke stijloorigheid legde onlangs een andere, ook Arnhemsche kerkeraad aan den dag, die den heer Messchaert noopte “O Isis und Osiris” uit die Zauberflöte te schrappen, zeker omdat het zingen van zoo’n lied als afgodendienerij moet beschouwd worden[.]

De beide colleges kunnen zich spiegelen aan de liberale opvatting van den Evang. Luth. Kerkeraad alhier, die nooit eenig gemoedsbezwaar aan den dag heeft gelegd, zelfs niet tegen het misgezang, indien de uitvoering er van slechts beoogde het dienen van de kunst.

Bron

  • Print
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • PDF