It’s a Wonderful Life

De mooiste kerstfilm aller tijden is natuurlijk It’s a Wonderful Life van Frank Capra. In deze onbeschaamd sentimentele film wil een zakenman (James Stewart) tijdens de feestdagen zelfmoord plegen door van een brug te springen. ‘I wish I was never born‘, roept hij uit, vlak voordat hij in het koude water duikt. Hij wordt echter gered door een engel, Clarence, die hem vervolgens laat zien hoe de wereld er zonder hem uit zou zien. Daardoor krijgt de zakenman weer zin in het leven en komt alles weer op zijn pootjes terecht.

Mensen die bij het einde niet hoeven te huilen van blijdschap en ontroering hebben geen hart of geen traanklieren.

It’s a Wonderful Life was, opmerkelijk genoeg, geen grote hit toen hij uitgebracht werd in 1946. En ook in de decennia die volgden leed de film een sluimerend bestaan. Tot 1974. In dat jaar kwam de film door een administratieve fout in het publieke domein terecht. Met als resultaat dat talloze Amerikaanse TV-stations de film tijdens de kerstdagen uit gingen zenden. Pas toen begon de film een klassieker te worden.

Gelukkig maar, want in deze cynische tijden hebben we dit soort films hard nodig. Als een warme kop chocolademelk met slagroom maakt It’s a Wonderful Life het bestaan op deze koude, kille wereld een heel klein beetje minder erg.

Kijken dus!

  • Print
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • PDF
Categorie├źn Blog