Terug naar… 30 juni 1896

Een kort berichtje over twee belhamels die in het Vondelpark ongeoorloofd snoeiwerk aan het uitvoeren waren:

Door een agent zijn naar het bureau gebracht twee jongens van 16 en 12 jaar, die in het Vondelpark rozen hadden afgeplukt en bij zijn komst op de vlucht zijn gegaan. Met veel moeite heeft hij hen, ondanks verzet van het publiek, in de Jacob van Campenstraat kunnen vatten.

Blijkbaar werd de agent tegengewerkt door het publiek toen hij de twee jongens wilde arresteren. Het was in 1896 niet ongebruikelijk dat oom agent het werken onmogelijk gemaakt werd. De politie was namelijk weinig populair bij het volk. Veel mensen hadden daarom meer sympathie voor arrestanten dan voor de sterke arm der wet. (Het idee dat men vroeger meer respect had voor de politie is dus een misvatting. Ik vermoed dat de politie tegenwoordig meer gerespecteerd en gewaardeerd wordt dan in 1896.)

Bron

  • Print
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • PDF
Categorie├źn Blog