Terug naar… 12 juni 1896

Meer over de beruchte Amsterdamse rijwielverordening. Onderdeel van die verordening is dat alle fietsen in de stad vanaf september een nummer moeten hebben zodat er makkelijker bekeuringen gegeven kunnen worden. De Algemene Nederlandsche Wielrijdersbond (A.N.W.B.) is hier niet content mee. Wat als bijvoorbeeld iemand door Amsterdam wil fietsen?

Een wielrijder b. v. die van Haarlem naar Bussum of Hilversum rijdt, zal of van de gasfabriek aan den Haarlemmerweg tot bij den Omval (ca. vijf kwartier) moeten wandelen, of te voet een of ander politiebureau moeten opzoeken om zich daar van een nummer te voorzien. Wanneer Amsterdams voorbeeld in dit opzicht navolging vindt, zal spoedig het maken van toeren van eenigen omvang zeer bezwaarlijk worden.

Ook het innemen en verbeurd verklaren van fietsen na een overtreding vindt de Bond onacceptabel, hoewel de burgemeester heeft aangegeven dat deze straf alleen bij zeer ernstige gevallen zal worden uitgevoerd. Desalniettemin is het erg onhandig om opeens zonder fiets te zitten. (Overigens is er ook nieuws over de twee fietsen die twee dagen geleden in beslag waren genomen door de politie: een daarvan is inmiddels alweer teruggegeven aan de eigenaar.)

Bron

  • Print
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • PDF