Terug naar… 24 mei 1896

Het Handelsblad bevat een opvallend openhartige contactadvertentie. De schrijver, een jongmens van 30 jaar, wauwelt niet over karaktereigenschappen of hobbies maar zegt gewoon eerlijk dat hij een rijke vrouw zoekt:

DAMES en OUDERS,

Een JONGMENSCH, 30 jaar, knap voorkomen van zeer nette familie, onafhankelijke positie met voldoende inkomsten voor hemzelven, doch niet om daarop te kunnen huwen, wenschte gaarne in kennis te komen met eene gefortuneerde jonge DAME. Steller dezer was door omstandigheden weinig in de gelegenheid met Dames kennis te maken. Discretie verzekerd. Brieven liefst met portret onder No. 11361, aan het Bureel Handelsblad.

Ik vraag me af bij hoeveel gefortuneerde vrouwen het hart sneller is gaan kloppen toen ze deze advertentie lazen…

Daarnaast is er weer nieuws uit Atjeh. Tot nu toe heeft het Nederlandse leger zich alleen maar strategisch teruggetrokken. Daar lijkt nu verandering in gekomen te zijn – het defensief is overgegaan in het offensief:

Uit bovenstaande telegrammen blijkt, dat generaal Vetter niet, zooals men vermoed heeft, tot den 2den Pinksterdag gewacht heeft om aanvallenderwijs tegen den vijand op te treden.
Nadat hij eerst een gedeelte van zijn krijgsmacht had afgezonden tot observatie of tuchtiging van Lam Pagar en Lam Tengah, in de XXII Moekims [een Moekim is een district in Atjeh], nabij Lam Baroe, ten Zuidoosten van onze stelling, heeft hij de hoofdmacht doen uitrukken naar Lam Pisang, de kampong, in de VI Moekims, ten westen van onze stelling, waar Toekoe Oemar zich versterkt heeft. Zes bataljons is een ongewoon groote krijgsmacht voor een dergelijke expeditie en het valt te vermoeden, dat de vijand daartegen niet lang stand houdt. Reeds is het blijkens ons laatste telegram tot een treffen gekomen. Wij hebben Boekit Kasoemba en Gle Poetih, versterkte hoogten, waarvan eerstgenoemde aan de Daroe-rivier, ten zuiden van onzen post Ketapang Doea, de ander in de VI Moekims nabij Lam Pisang gelegen is, genomen, maar dat daarbij hevig gevochten is, blijkt uit het groote cijfer der gewonden. Gelukkig is geen onzer mannen gesneuveld.

Bron

  • Print
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • PDF