Wikipedia

Wikipedia is een encyclopedie met vaak slecht geschreven stukken, slordige bronvermeldingen en onbetrouwbare informatie. Ondanks deze tekortkomingen hou ik zielsveel van Wikipedia. Ja, ik zou soms willen dat ik door het scherm heen kon kruipen zodat ik in staat zou zijn de complete Wikipedia-gemeenschap te omhelzen. Zo verknocht ben ik aan deze encyclopedie. Waarom? Omdat het onderwerpen uit de populaire cultuur behandelt waar andere encyclopedieën hun neus voor zouden hebben opgehaald. Zou de Winkler Prins ooit de carrière van Bassie & Adriaan beschreven hebben? Ik denk het niet. Wikipedia wel. Zou de Encyclopædia Britannica het schandaal rond Milli Vanilli behandeld hebben? Nee, vast niet. Wikipedia wel. Wikipedia is in staat vragen te beantwoorden als: Wat doet Corky uit Life Goes On tegenwoordig? (Hij zingt in een folk band.) Waarop is de film Planet of the Apes gebaseerd? (Het boek La planète des singes van Pierre Boulle.) Valt er nog iets interessants te melden over January Jones, die geweldige actrice uit Mad Men? (Nee.) Was het Smurfenlied echt een wereldwijde hit? (Ja. In zestien landen stond dit lied op nummer een.) Wie was ook alweer dat meisje uit Family Ties met anorexia? (Justine Bateman) Er is bijna geen trivialiteit uit de wereld van televisie, film en muziek te vinden die niet onbenullig genoeg is om op Wikipedia terecht te komen. En zo is deze encyclopedie een dankbare en onuitputbare bron voor iedereen (inclusief mezelf) met een onverzadigbare interesse in popcultuur. Daarom hou ik van Wikipedia.

  • Print
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • PDF