Terug naar… 27 september 1896

De krant weet het volgende te melden: Een Visioen, het dramatisch fragment van den heer J. Hora Adema, dat twee jaar geleden door de Nederlandsche Tooneelvereeniging is opgevoerd [in het theater Salon des Variétés aan het Rembrandtplein] en toen tot zoo verbazend veel geschrijf aanleiding heeft gegeven, is in druk verschenen bij den uitgever H. … Lees verder “Terug naar… 27 september 1896”

Terug naar… 23 september 1896

In de krant een lang stuk van “Unitariër” over het liberalisme. In 1848 werd onder de bezielende leiding van de liberaal Thorbecke een nieuwe grondwet ingevoerd waarin een groot deel van de macht van de koning overgedragen werd aan de regering en het parlement. Sinds de invoering van deze grondwet wordt Nederland geregeerd… door de gezamenlijke … Lees verder “Terug naar… 23 september 1896”

Terug naar… 19 september 1896

Er is meer bekend over de plannen van de twee terroristen – Wallace en Kearny – die recentelijk zijn opgepakt in Rotterdam. Volgens het Handelsblad wilden ze met hun bommen de Tsaar vermoorden. Dit zogenaamde “dynamiet-complot” is vermoedelijk een monsterverbond tussen Nihilisten (een Russische variant van het anarchisme) en Fenians (revolutionairen die strijden voor aan … Lees verder “Terug naar… 19 september 1896”

Terug naar… 18 september 1896

In de krant een lang stuk over het anarchisme (ik vermoed vanwege de terroristische aanslag die een paar dagen geleden verijdeld is en vermoedelijk door anarchisten bekokstoofd is). Het stuk begint met een samenvatting van de ideeën van Michael Bakoenin, de grondlegger van het anarchisme: Hij had verkondigd, dat “alles” moest worden afgeschaft: eigendom, vaderland, … Lees verder “Terug naar… 18 september 1896”