Alexander

‘Amerika is een gekkenhuis’, heeft de dichter Ezra Pound eens gezegd (en Pound, die zo gek was als een deur, kon het weten). Ik geef toe: als ik naar het klapvee van The Oprah Winfrey Show kijk – sycofantische en hysterische huisvrouwen wier incontinentieslips spontaan vollopen als Oprah uitlegt hoe ze een fruitsalade moeten klaarmaken – bekruipt me wel eens het angstige gevoel dat Pound gelijk had. Maar als ik daarna eventjes mijn oude-wereld-snobisme opzij zet, zie ik ook wel in dat de gemiddelde Amerikaan net zo normaal is als ik. Nou ja… net zo normaal als u.

Alhoewel… als ik het nieuws volg, gebeurt het me regelmatig dat ik toch weer ga twijfelen over de geestesgesteldheid van het Amerikaanse volk. Neem het Don’t ask, don’t tell-beleid (DADT) van het Amerikaanse leger: homoseksuelen mogen alleen onder de wapenen staan als ze hun geaardheid verborgen houden. Lukt ze dat niet, dan worden ze zonder pardon ontslagen. Dankzij DADT (ingevoerd in 1993) zijn inmiddels zo’n 14.000 homoseksuele militairen het leger uitgezet.

Ik vind het onvoorstelbaar dat een modern en beschaafd land als Amerika er zulke bigotte regelgeving op na houdt. Bovendien snijdt het Amerikaanse leger met DADT zichzelf in de vingers. Want lezen ze aan de overkant van de Atlantische Oceaan geen geschiedenisboeken? Weten ze soms niet dat de grootste krijgsheer aller tijden, Alexander de Grote, alles behalve heteroseksueel was? Jazeker, de man die een gebied wist te overheersen dat zich uitstrekte van Egypte tot India was niet bepaald een womanizer. Sterker nog: Alexander wilde alles in de wereld veroveren, behalve vrouwenharten. Van hem werd gezegd dat hij langs de onweerstaanbare Perzische vrouwen liep alsof het ‘levenloze, stenen beelden’ waren. Alexander vermaakte zich liever met Hephaestion, zijn strijdmakker en onofficiële echtgenoot. ‘Hephaestion is net zoveel Alexander als ik’, schijnt hij eens gezegd te hebben.

Hoeveel Alexanders is het Amerikaanse leger dankzij DADT kwijtgeraakt?

Enfin, het verzet tegen DADT neemt gelukkig langzamerhand toe, maar het ziet er voorlopig niet naar uit dat deze idiote wet afgeschaft gaat worden. Maar goed, zoals Alexander ooit zei: Niets is onmogelijk voor hen die moed hebben.