It’s a Wonderful Life

De mooiste kerstfilm aller tijden is natuurlijk It’s a Wonderful Life van Frank Capra. In deze onbeschaamd sentimentele film wil een zakenman (James Stewart) tijdens de feestdagen zelfmoord plegen door van een brug te springen. ‘I wish I was never born‘, roept hij uit, vlak voordat hij in het koude water duikt. Hij wordt echter gered door een engel, Clarence, die hem vervolgens laat zien hoe de wereld er zonder hem uit zou zien. Daardoor krijgt de zakenman weer zin in het leven en komt alles weer op zijn pootjes terecht.

Mensen die bij het einde niet hoeven te huilen van blijdschap en ontroering hebben geen hart of geen traanklieren.

It’s a Wonderful Life was, opmerkelijk genoeg, geen grote hit toen hij uitgebracht werd in 1946. En ook in de decennia die volgden leed de film een sluimerend bestaan. Tot 1974. In dat jaar kwam de film door een administratieve fout in het publieke domein terecht. Met als resultaat dat talloze Amerikaanse TV-stations de film tijdens de kerstdagen uit gingen zenden. Pas toen begon de film een klassieker te worden.

Gelukkig maar, want in deze cynische tijden hebben we dit soort films hard nodig. Als een warme kop chocolademelk met slagroom maakt It’s a Wonderful Life het bestaan op deze koude, kille wereld een heel klein beetje minder erg.

Kijken dus!

Spoetry

Een gedicht:

The crudest of artifacts left by the long-dead
off the dark glasses and smiled at us and waved us
to the chairs.

I needed some time for deep cogitation,
to dream up some sort of…

Which was not a bad idea since,
although we could get going fast, firmly
before me as I went to sleep.

This was a time for rest.
Wounds
Indeed it is.
And looking around I see that they are lucky enough to…

I will supply

Wie het geschreven heeft? Nee, het is niet van Pound, Malley of Ginsberg. Een onbekende maar talentvolle dichteres genaamd Suzy Hurst is verantwoordelijk voor dit ontroerende klompje poëzie. Dat is overigens niet haar echte naam, maar een pseudoniem van een anonieme spamrobot. Want, het zal inmiddels duidelijk zijn, via een spammail (uiteraard over viagra) met daarin willekeurige tekstfragmenten – om spamfilters te misleiden – kreeg ik dit gedicht in handen.

Deze bij toeval ontstane poëzie in spammails wordt ook wel spoetry genoemd. Er zijn zelfs sites waar liefhebbers dit soort gedichten verzamelen. Maar zijn het eigenlijk wel echte gedichten? Spoetry is natuurlijk niet bedoeld als poëzie, maar dat wil nog niet zeggen dat het daarom automatisch waardeloos is. Of iets mooi is, wordt niet bepaald door de intenties waarmee dat iets gemaakt is. Integendeel zelfs: de gemiddelde spamrobot levert betere gedichten af dan menig amateur, die met de beste bedoelingen zijn zieleroerselen op papier zet. Zoals Oscar Wilde ooit zei: “All bad poetry is sincere.”

(Deze blogtekst stamt uit maart 2007. Door technische problemen met de website heb ik ‘m indertijd niet kunnen posten. Dus dat doe ik nu dan maar.)

Darth Vader

Het is zover! Vader Abraham heeft bekend gemaakt wat het nummer wordt dat we volgend jaar gaan insturen naar het Eurovisie Songfestival. Het heet ‘Ik ben verliefd (Sha-la-lie)’ en is geschreven in slechts twee uurtjes. Op de tekst, muziek & uitvoering na vind ik het een geweldig liedje.

Het refrein gaat als volgt:

Shalali shalala shalali shalala,
het gaat niet uit m’n kop
Shalali shalala shalali shalala
ik sta d’r ‘s morgens mee op.

Op zich klopt dat wel. Het nummer gaat inderdaad niet uit m’n kop. Ongeveer zoals de beelden van een gruwelijk ongeluk voor lange tijd op je netvlies gebrand blijven staan.

Maar enfin, op zich denk ik dat we wel een kans maken. De kans is groot dat mensen totaal ontoerekeningsvatbaar raken als ze drie minuten naar deze Ludovico-muziek luisteren. Helemaal dolgedraaid zullen ze vervolgens op Nederland stemmen.

Europa, kom maar op met die douze points!