Darwin

Binnenkort gaat het ambitieuze VPRO-project BEAGLE2009 van start. Omdat het 200 jaar geleden is dat Charles Darwin geboren is – en 150 jaar geleden On the Origin of Species gepubliceerd werd – gaat de VPRO de reis van de beroemdste bioloog aller tijden nog een keer dunnetjes overdoen met een heuse klipper. De hele tocht kan gevolgd worden via internet, TV en radio. Crossmediaal noemen ze dat.

De presentatie is in handen van NOS-verslaggever Lex Runderkamp. Voor wie hem niet kent: hij is degene die doorgaans het wel en wee van de georganiseerde misdaad in Nederland verslaat voor het journaal. Toen ik hoorde dat Lex de presentatie ging verzorgen, was daarom mijn eerste gedachte: wat voor misdaad heeft Charles Darwin begaan? Wat voor incriminerende feiten uit het leven van Darwin heb ik gemist?

Was hij de godfather van een bende fossielensmokkelaars? Heeft hij geprobeerd aartsrivaal Alfred Russel Wallace om te leggen? Ringde hij illegaal vinken? Wat voor vreselijks heeft Darwin uitgehaald waardoor hij 127 jaar na zijn dood Sherlock Runderkamp op zijn dak krijgt?

Al gauw kwam ik erachter dat Darwin nooit een geheime criminele carrière gehad heeft, en dat Lex blijkbaar gevraagd is om andere redenen dan zijn expertise op het gebied van Holleeder c.s. Ik heb overigens geen flauw idee wat die redenen zijn. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat hij uitgekozen is omdat hij zoveel weet van evolutie en biologie. Hij weet ongetwijfeld hoe je DNA als bewijsmateriaal kan gebruiken in een rechtszaak, maar weet hij ook – en dat is belangrijk als je evolutie op moleculair niveau wil begrijpen – het verschil tussen intronen en exonen?

Nee, ik had liever gezien dat ze iemand genomen hadden met meer verstand van zaken. (Andries Knevel, om maar iemand te noemen) Want waar moet het heen met de wereld als misdaadverslaggevers zich met wetenschap gaan bemoeien? Wat is de volgende stap? Gerrit Hiemstra die het commentaar verzorgt bij Koninginnedag? Saskia Dekkers die verslag doet over Duitsland? Jack van Gelder die gaat zingen in een musical?

O, wacht…