Wetenschap in het nieuws: waarom gaat het fout?

Wetenschap en de media: het lijkt geen gelukkig huwelijk. Verhalen over onderzoek bevatten fouten en geven vaak een vertekend beeld van wetenschap. Waarom is het zo moeilijk om over wetenschap te berichten? Vorig jaar beweerde Marcel Gelauff, hoofdredacteur van NOS Nieuws, dat hij het niet nodig vond om een wetenschapsjournalist in dienst te nemen: ‘We … Lees verder “Wetenschap in het nieuws: waarom gaat het fout?”

Flaubert

Ik lees altijd graag de brieven van de Franse schrijver Gustave Flaubert (1821-1880). In deze brieven – gericht aan vrienden, collega’s en minnaressen – spreekt Flaubert zich uit over de actualiteit, het schrijverschap en zijn misantropische kijk op het leven. Flaubert moppert en klaagt veel (“Het leven is zo iets afschuwelijks dat de enige manier … Lees verder “Flaubert”

Gould versus Dawkins

Onlangs verscheen An Appetite for Wonder, het eerste deel van Richard Dawkins’ autobiografie. Ik ben benieuwd of de paleontoloog Stephen Jay Gould ook genoemd is in dit eerste deel. Mocht dat het geval zijn, dan verwacht ik weinig warme woorden. Gould en Dawkins maakten in de jaren tachtig en negentig namelijk continu ruzie met elkaar. Wetenschappers … Lees verder “Gould versus Dawkins”

Dr. Atomic

“Kernbom VS in 1961 bijna ontploft” kopte de NOS onlangs. Het bijbehorende bericht verhaalde hoe in de jaren zestig een bommenwerper per ongeluk een waterstofbom dropte boven North-Carolina. De bom bevatte vier veiligheidsmechanismen die ervoor moesten zorgen dat hij in dit soort gevallen niet zou ontploffen. Maar eentje daarvan deed het; de andere drie waren … Lees verder “Dr. Atomic”